Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nyheter

Esma planlegger hvordan han skal reise til Europa. Det skaper full strid blant EU-topper.


(BEIRUT/OSLO): Nedstengte flyktningleirer åpner dørene på ny i Tyskland. Nabolandene krever at grensene stenges en gang for alle.

Esma (34) planlegger hvordan han kan smugles til Europa. Tusenvis av mennesker har tatt turen før ham de siste månedene. Det fører til full krangel i EUs kjerne.

Han undersøker. Han planlegger. Han snakker med smuglere. Og med folk som har reist før ham.

Sistnevnte er viktig i planlegging av den strabasiøse turen Esma (34) vil begi seg ut på. Aftenposten møter den unge syreren i Libanons hovedstad Beirut. Landet er i dyp økonomisk krise.

Om kort tid håper han å sette seg på et fly til den hviterussiske hovedstaden Minsk.

Så skal han kjøre østover – mot Europa. Men først må han krysse grensen til Polen. Målet er Tyskland.

Før han drar vil han tjene opp mer penger. Firebarnsfaren har en stor familie å forsørge. Mens han er borte må de ha noe å leve av.

Og han må kjøpe inn utstyr for å klare seg i Polens skoger. GPS. Mat. Vann. Sim-kort. Telefon.

Likevel er det langt fra sikkert om han vil lykkes. Selv om han snakker med de som har kommet seg til Europa, er det også nok av folk som ikke har kommet seg langt nok til å fortelle om det.

Å bli arrestert, å fryse i hjel i skogen eller å drukne i elvene der er alle realistiske utfall.

Nå sår krisen dyp splid i EU.

Esma (34) fotografert i Beirut.

Flere enn i fjor

34-åringen er ikke den eneste som planlegger den samme reisen. De siste månedene har tusenvis av mennesker tatt den før ham.

16.000 mennesker er blitt stoppet fra å krysse grensen inn til Polen fra Hviterussland. Det viser oversikten til polske grensevakter. Men mørketallene er høye.

Årsaken er at Polen dytter flere av flyktningene tilbake til den hviterussiske siden. Noen klarer likevel å komme seg gjennom. Flere av dem håper å ta seg videre inn i Europa med menneskesmuglere.

Nå begynner Tyskland å få oversikt over hvor mange som hittl har nådd deresmurifi hjørne av Europa.

1400 migranter og flyktninger har nådd Berlin så langt i oktober. Landets myndigheter forventer at hele 3000 kan komme innen utgangen av måneden.

Et stort antall migranter har den siste tiden forsøkt å komme seg inn i Polen fra Hviterussland, men endt opp med å bli fanget i et ingenmannsland.

Totalt har rundt 5000 asylsøkere kommet til Tyskland hittil i 2021. Det er flere enn i hele 2020 til sammen.

Og trolig vil enda flere følge. Det sa Sacha Langenberg, talsperson for landets flyktningetat, tidligere denne uken.

Det får Tyskland til å hente frem gamle containere.

Rekordhøye tall

De ble opprinnelig tatt i bruk under flyktningkrisen i 2015. Da strømmet flere hundre tusen flyktninger til Europa på svært kort tid.

Tyskland var ikke rustet til å ta imot alle som kom. Det måtte raske og provisoriske løsninger til. En av dem var på den gamle flyplassen Tempelhofer Feld i Berlin.

På det meste bodde 2500 flyktninger der i 2015. Etterhvert som månedene gikk lettet trykket. Færre kom. Ved utgangen av 2017 håpet myndighetene å lukke dørene.

Nå planlegges det å åpne dem igjen. Det er for å få plass til migrantene og flyktningene som nå søker asyl i Tyskland. Mange av dem har kommet fra Hviterussland. At de tar den ruten er ikke tilfeldig.

Landets leder Aleksandr Lukasjenko bruker dem som et våpen i en pågående hybridkrig med EU. Det skjer samtidig som trykket på EUs grenser øker.

Nesten 134.000 har forsøkt å krysse inn i EU så langt i år, meldte Frontex nylig. Det er 50 prosent mer enn de første ni månedene av 2019, altså før koronapandemien stengte grensene.

Fredag møttes de 27 medlemslandene for å finne ut hvordan de skal løse krisen på grensene.

Det satte lys på en krise mellom verdenslederne.

Intern splid

Latvia, Polen og Litauens ledere tok sterkt til orde for at strengere beredskap trengs på grensene. Det er de allerede i ferd med å få på plass.

Flere hundre kilometer lange piggtrådgjerder er i ferd med markere grensen landene deler med Hviterussland.

Det er ikke billig. Polen skal bruke 1.6 milliarder zlotis på å lukke sin grense. Det tilsvarer 3.3 milliarder norske kroner.

Regningen vil Polen og Litauen at EU skal ta. De får støtte fra Østerrikes kansler Alexander Schallenberg.

– De siste månedene har vist at presset av migranter ikke letter. Tvert imot går det opp, sa han.

EUs president Ursula von der Leyen var mindre positiv under toppmøte på fredag.

Vil ikke finansere murer og piggtråd

Hun gjorde det klart at land som vil bygge murer må gjøre det på egen regning.

– Det vil ikke bli noen finansering av murer eller piggtråd, sa hun fredag.

I stedet sa hun at EU vil fortsette å legge på det hviterussiske regimet. Blant annet ved vurdere å trappe opp sanksjonene.

Luxemburgs statsminister Xavier Bettel sa seg skeptisk til den løsningen. Det siste året har EU innført stadig nye sanksjoner mot Hviterussland, uten av de har fått store virkninger.

EU burde gå i dialog med Hviterussland og Russland, heller enn å prøve nye sanksjoner, mener Bettel.Source link

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You May Also Like

Nyheter

83 år gamle Bibi Vance skulle bare handle på nærsenteret. Det endte med to brudd i øverste nakkevirvel, brudd i skulderen og flere åpne...

Nyheter

Søppelfyllingen mellom Langøyene er sikret. 1. juli åpnet den historiefylte øya endelig for besøkende igjen. En ny syvdagersregel gjør at besøkende ikke kan tilbringe...

Nyheter

Plantetrenden er her for fullt. Her får du gode råd og tips om hvordan du begynner med stiklinger. Du kan ha stiklinger i alt...

Nyheter

Med seks milliarder kroner i frisk kapital heises Norwegian-flagget til topps utenfor hovedkontoret på Fornebu. Selskapet kan nå markere avslutningen på ett år med...