Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nyheter

Noe skjer hos Brann-fansen. Sivert Heltne Nilsen tror denne prinsen spiller en rolle.


Midtbanespilleren tror menn som den styrtrike prinsen Mohammed bin Salman indirekte kan gi Brann og norsk fotball et løft.

Sivert Heltne Nilsen har vært Newcastle-tilhenger siden barndommen. Nå har Saudi-Arabias statsfond, med kronprinsen som styreleder, kjøpt klubben.

Sivert Heltne Nilsen var frelst av Newcastle-legendene Alan Shearer og Sir Bobby Robson, har vært på fotballturer til England og fikk være ballgutt da Vålerenga møtte Newcastle i 2004.

Nå har laget «hans» blitt kjøpt av Saudi-Arabias statlige investeringsfond, med kronprins Mohammad bin Salman som styreleder.

Amnesty kalte det et direkte forsøk på å lede fokus vekk fra landets menneskerettighetsbrudd. BT-kommentator Morten Myksvoll slo opp med klubben.

Hva tenker Heltne Nilsen om kjøpet av Newcastle United?

– Jeg er utrolig glad for at vi har den norske og svenske fotballen, som har den medlemsstyrte modellen. Det gjør det ekte, svarer han.

– Jeg har savnet norsk fotball, fortsetter Nilsen.

Dette bildet delte Sivert Heltne Nilsen med BT i forbindelse med en sak om Brann-spillernes engelske favorittlag i 2017. Interessen var større både her og i 2017 enn nå.

– Tøff kamp mot pengene

SK Brann har vedtatt prinsipper om å ikke sponses eller dra på treningsleirer i land med grove menneskerettighetsbrudd. Klubben vedtok også i år støtte om boikott av Qatar-VM.

Dette er vedtak Nilsen stiller seg bak.

– Egentlig har du bare mest lyst til å være spiller og fokusere på fotballen. Så har det blitt mer og mer sånn at spillere deltar politisk og tar standpunkt. Det er utrolig viktig at vi i Brann tar samfunnsansvar.

– Har du som fotballspiller og forbilde en spesiell påvirkningskraft i slike spørsmål, tror du?

– Man kan kanskje påvirke litt slik at folk blir bevisste, men det er ikke så lett. Det er en hard og tøff kamp mot pengene, som styrer veldig mye.

Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman er styreleder i fondet som har kjøpt Newcastle United FC.

Kan prinsen «hjelpe» norsk fotball?

I 2017 gikk Sivert Heltne Nilsen for å være en av de ivrigste på engelsk fotball i Brann-garderoben. Nå har Newcastle-interessen tapt seg på bekostning av andre lag å følge med på: Gamleklubbene og farens Aalesund, i tillegg til Brann, har blitt viktigere.

Eliteserien har hatt en jevn nedgang i tilskuere siden toppen i 2007. Noe av årsaken kan tilskrives økt appetitt på Premier League og andre større ligaer.

Alan Shearer var Sivert Heltne Nilsens store helt.

Heltne Nilsen tror trenden kan snu når folk ser hva som skjer i den internasjonale toppfotballen. Kontroverser som forsøket på å etablere en ny superliga for de aller største klubbene, og VM i Qatar, kan gi Eliteserien og Brann et løft, tror han.

– Jeg tror det kanskje er en trend som blir forsterket av at for eksempel Saudi-Arabias oljefond går inn i Newcastle.

Når det gjelder engelsk fotball, ramser Heltne Nilsen opp klubbeiere med mye makt, tapt lidenskap og svindyre kampbilletter som gjør at stadig flere ikke har råd til å gå på kamp.

– Det er trist og har fått for langt.

Fra kunstgress til Qatar og saudi-prinser

Brann-supporter Magne Juuhl tror også pengegaloppen internasjonalt kan komme norsk fotball og Brann til gode på sikt.

– For oss mest engasjerte er utviklingen med VM i Qatar, planene om superliga og Saudi-Arabias kjøp av Newcastle en bekreftelse på at Brann er den eneste fotballen det er noe poeng å bry seg om, sier han.

Juuhl har vært sterkt delaktig i kampanjen for å få norske klubber til å boikotte Qatar-VM. I dette arbeidet gikk flere ulike deler av supportermiljøet sammen.

Brann-fansen mobiliserte kraftig før bortekampen mot Mjøndalen. Heltne-Nilsen kalte det Bundesliga-nivå.

Nå er mange av de samme som han organiserte dette arbeidet med, delaktige i å mobilisere folk på Brann-kamp.

I sosiale medier florerer det av videoer, og på en rekke broer i Bergen henger det i skrivende stund bannere med påskriften «Alle må gå på Brann-kamp».

Det startet med kunstgress-saken, forteller Juuhl. Engasjementet ble videreført til boikotten av Qatar-VM og ulike forslag om «sportsvasking» på årsmøtet.

– Saken om kunstgress fikk frem en bred erkjennelse om at vi selv må ta ansvar for klubben vår, sier Juuhl.

– Men så er vi først og fremst supportere. Vi har lyst til å mobilisere folk til kamp og skape stemning, men disse tingene henger sammen, fortsetter han.

Sivert Heltne Nilsen dytter Aune Heggebø frem mot jublende bortesupportere etter seieren mot Lillestrøm i september.

Heltne Nilsen merker at noe rører seg blant supporterne, og har selv vært en ivrig pådriver i sosiale medier for å få folk på kamp.

– De kampene som kommer, det kommer til å være kamper som man husker for resten av livet. Det kommer til å bli en utrolig intens høst der vi kjemper for livet helt inn. Det tror jeg supporterne har lyst til å være med på, sier han.

Heltne Nilsen har opplevd opprykkskamp med Brann, nedrykkskamp i Belgia og cupfinale med Hødd.

– Dette føles litt ut som eksamen. Som om det er noe man nesten bare har gått og utdannet seg til. Det er viktigere enn noen gang.

  • Hør Ballspark-podkasten:Source link

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You May Also Like

Nyheter

83 år gamle Bibi Vance skulle bare handle på nærsenteret. Det endte med to brudd i øverste nakkevirvel, brudd i skulderen og flere åpne...

Nyheter

Søppelfyllingen mellom Langøyene er sikret. 1. juli åpnet den historiefylte øya endelig for besøkende igjen. En ny syvdagersregel gjør at besøkende ikke kan tilbringe...

Nyheter

Plantetrenden er her for fullt. Her får du gode råd og tips om hvordan du begynner med stiklinger. Du kan ha stiklinger i alt...

Nyheter

Med seks milliarder kroner i frisk kapital heises Norwegian-flagget til topps utenfor hovedkontoret på Fornebu. Selskapet kan nå markere avslutningen på ett år med...